مروری بر زندگی و آثار داریوش مهرجویی
داریوش مهرجویی، یکی از برجستهترین چهرههای سینمای ایران، در 17 آذر 1318 در تهران متولد شد. او در طول زندگی پربار خود، به عنوان کارگردان، فیلمنامهنویس، نویسنده، مترجم و نقاش، آثاری ماندگار خلق کرد و نقشی بیبدیل در تاریخ سینمای ایران ایفا نمود. مهرجویی در 14 مهر 1402، به همراه همسرش، وحیده محمدیفر، در خانهی خود در کرج به قتل رسید. این واقعه، جامعهی ایران را در شوک و غم فرو برد. سرانجام پرونده قتل داریوش مهرجویی و همسرش فاش شد.
او از پیشگامان سینمای نو ایران و یکی از تاثیرگذارترین چهرههای این عرصه به شمار میرود. مهرجویی در طول فعالیت هنری خود، فیلمهای ماندگاری همچون گاو، اجاره نشینها، هامون، سارا، ناصرالدین شاه آکتور سینما و لیلا را خلق کرد.
آثار مهرجویی به لحاظ مضمونی و ساختاری، تنوع و عمق قابل توجهی دارند. او در فیلمهای خود به مسائل اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و انسانی میپردازد و با ظرافتی مثالزدنی، نقدی بر جامعه و شرایط زندگی انسان ارائه میدهد.
زندگی و فعالیتهای هنری
- متولد 17 آذر 1318 در تهران
- درگذشت 14 مهر 1402 در کرج
- از بنیانگذاران کانون سینماگران پیشرو
- یکی از فیلمسازان برجسته ایران و از چهرههای اصلی موج نوی سینمای ایران
- فعالیت در زمینههای کارگردانی، فیلمنامهنویسی، نویسندگی، ترجمه و نقاشی
آثار ماندگار
- گاو (1347)
- آقای هالو (1351)
- پریهای تیغتیز (1352)
- اجاره-نشینها (1353)
- دایره سرخ (1367)
- هامون (1368)
- سارای (1371)
- لیلا (1375)
- بچههای داروساز (1379)
- مهمان مامان (1382)
- نارنجیپوست (1388)
جوایز و افتخارات
- برنده جایزه خرس طلایی جشنواره فیلم برلین برای فیلم “هامون” (1989)
- برنده جایزه شیر طلایی جشنواره فیلم ونیز برای فیلم “سارا” (1992)
- برنده جایزه یک عمر دستاورد هنری جشنواره فیلم سنسباستین (2001)
مهرجویی در جوانی
مهرجویی در جوانی به موسیقی و سینما علاقهمند شد و برای درک بهتر فیلمها، زبان انگلیسی آموخت. او در 20 سالگی برای ادامه تحصیل به کالیفرنیا رفت و در ابتدا به تحصیل در رشتهی سینما پرداخت. اما دیری نگذشت که به فلسفه روی آورد و در سال 1344 از دانشگاه UCLA لیسانس فلسفه گرفت.
پس از بازگشت به ایران، مهرجویی فعالیت خود را در سینما آغاز کرد. او در سال 1347 با ساخت فیلم “گاو” به عنوان اولین اثر بلند سینمایی خود، به جرگهی فیلمسازان موج نو ایران پیوست. این فیلم، که بر اساس داستان کوتاهی از غلامحسین ساعدی ساخته شده بود، به روایت سرگذشت غمانگیز یک کشاورز و گاوش میپرداخت و تصویری تلخ از جامعهی روستایی ایران در آن دوران را به نمایش میگذاشت.
مهرجویی در طول دوران فعالیت هنری خود، فیلمهای متعددی ساخت که هر کدام از آنها در نوع خود اثری شاخص و ماندگار به حساب میآیند. از جمله آثار برجستهی او میتوان به “آقای هالو”، “پریهای تیغتیز”، “اجاره-نشینها”، “هامون”، “ناصرالدین شاه آژانس مخفی”، “سارا”، “لیلا” و “بچههای داروساز” اشاره کرد.
آثار مهرجویی غالباً به مضامین اجتماعی، سیاسی و فلسفی میپردازند و با ظرافت و نگاهی عمیق به مسائل انسانی و دغدغههای بشر ساخته شدهاند. او در فیلمهای خود، تصویری واقعگرایانه از جامعهی ایران ارائه میدهد و به نقد مسائل و مشکلات آن میپردازد. مهرجویی همچنین در آثار خود به مسائل جهانی و بشری نیز توجه داشته و فیلمهایی با مضامین ضد جنگ و صلحطلبانه ساخته است.
علاوه بر فیلمسازی، مهرجویی در زمینههای دیگر هنر نیز فعالیت داشت. او داستانها و فیلمنامههای متعددی را به نگارش درآورد و به عنوان مترجم، آثاری از نویسندگان بزرگ جهان را به زبان فارسی ترجمه کرد. مهرجویی همچنین نقاشی میکرد و در چندین نمایشگاه، آثار نقاشی خود را به معرض دید عموم گذاشت.
جوایز و افتخارات
مهرجویی در طول دوران فعالیت هنری خود، جوایز و افتخارات متعددی را کسب کرد. او در چندین جشنواره فیلم بینالمللی، از جمله جشنواره فیلم کن، جشنواره فیلم ونیز و جشنواره فیلم برلین، به خاطر فیلمهایش جوایز ارزشمندی دریافت کرد. همچنین، در ایران نیز از او به عنوان یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین فیلمسازان تجلیل شده است.
عشقی در گذر زمان
مهرجویی در طول زندگی خود دو بار ازدواج کرد. ازدواج اول او با فریار جواهریان، مهندس معمار و طراح صحنه، ثمرهی دو فرزند به نامهای مریم و صفا را به همراه داشت. اما این زندگی مشترک در نهایت به جدایی انجامید.
مهرجویی در سال 1376 با وحیده محمدیفر، زنی جوانتر از خود، ازدواج کرد. این ازدواج، آغازگر دورانی تازه در زندگی مهرجویی بود. عشقی عمیق و شور و اشتیاقی که در نگاه و رفتار این دو موج میزد، برای هیچکس پوشیده نبود.
حاصل این ازدواج، دختری به نام مونا بود. مهرجویی و محمدیفر در کنار یکدیگر زندگی آرامی را داشتند و عشق و احترام بین آنها زبانزد خاص و عام بود. در ماجرای قتل داریوش مهرجویی و همسرش ،دخترشان مونا بسیار آسیب دید.
آخرین اخبار دقیق پرونده قتل داریوش مهرجویی و همسرش
پرونده قتل داریوش مهرجویی و همسرش در حال رسیدگی در دیوان عالی کشور است. سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری که در 22 خرداد 1403 برگزار شد، این خبر را اعلام کرد. هنوز رای نهایی در این پرونده صادر نشده است.
متهمان پرونده قتل داریوش مهرجویی و همسرش به قصاص و حبسهای بلندمدت محکوم شدهاند. بر اساس رای صادره در شعبه اول دادگاه کیفری یک استان البرز، که در 23 آبان 1402 صادر شد، متهمان این پرونده به قصاص و حبسهای بین 15 تا 25 سال محکوم شدهاند.
هنوز انگیزه دقیق قتل داریوش مهرجویی و همسرش به طور کامل مشخص نشده است. گمانهزنیهای متعددی در مورد این موضوع مطرح شده است، از جمله مسائل مالی، انگیزههای سیاسی و شخصی.
مراسم یادبود داریوش مهرجویی در شهرهای مختلف ایران برگزار شده است. در این مراسم، هنرمندان، اهالی فرهنگ و دوستداران مهرجویی، یاد و خاطره این هنرمند برجسته را گرامی داشتند.
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی در مورد آخرین وضعیت رسیدگی به پرونده «داریوش مهرجویی» و همسرش «وحیده محمدیفر» گفت: این پرونده در دادگستری استان البرز رسیدگی و منجر به صدور حکم بدوی شد.
سرنوشت قاتلان پرونده قتل داریوش مهرجویی و همسرش
جهانگیر با بیان اینکه این پرونده چهار متهم داشت، گفت: متهم ردیف اول به دو بار قصاص، متهم ردیف دوم به تحمل ۲۰ سال همچنین شلاق تعزیری، متهم ردیف سوم به تحمل ۲۰ سال حبس و متهم ردیف چهارم به دلیل نوجوان بودند به ۵ سال نگهداری در کانون اصلاح و تربیت محکوم شد.
برای اطلاع از جدید ترین اخبار دنیای فیلم و سریال کلیک کنید.
تاریخ آخرین آپدیت: ۲۲ام خرداد ۱۴۰۳